Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Mangalica je druh prasete, jehož jméno vzniklo z výrazu mangh ("kříženec") se slovanskou ženskou koncovkou – ica. Díky své husté srsti, která může mít odstíny od plavé, přes červenou až po černou, je snadno rozeznatelná od ostatních druhů prasat (ačkoliv jsou lidi, kteří si mangalici pletou se španělským iberským prasetem, upozorňujeme, že se jedná o jiný druh). Není to však pouze vzhled, co toto ušlechtile zvíře vyzdvihuje nad ostatními.
Mangalica byla velmi oblíbená do 19. století, a to díky svému tuku, který tvoří až 70 % její celkové váhy. Právě špek a slanina byly to hlavní, díky čemuž pastevci v Uhrách získávali dostatek energie během celého dne. Její tuk byl však využíván i jinde než jenom při vaření. Lidé zpracovávali živočišný tuk i při výrobě mýdel, svíček, kosmetiky a k promazávání strojů.
V 19. století však pro toto plemeno začal úpadek. Docházelo k vymírání tohoto druhu a nebýt Národní asociace chovatelů mangalice, jejíž prioritou se v roce 1927 stala obnova uherského prasete, bychom o toto plemeno přišli. Další těžké období mangalice nastalo během 2. světové války, kde masná plemena prasat začala tento druh (který byl výrazně tučnější) postupně nahrazovat.
V roce 1973 byla mangalica vyhlášena jako chráněné zvíře a od roku 1974 existovala v Maďarsku státní podpora pro chov těchto prasat. Zásah zde byl velmi úspěšný, neboť mangalica již není ohrožena (ačkoliv stálé zůstává speciální) a ve světě se těší velikému úspěchu v gastronomii.
Jak již zde bylo zmíněno, mangalica se skládá z 65 – 70 % tuku a pouze 30 – 35 % zbývá pro maso. Můžeme o ní tudíž prohlásit, že se jedná o jedno z nejtučnějších prasat na světe. Není však tuk jako tuk. Podle příjmu tuků se nám v těle mění i hladina cholesterolu. Když se
řekne slovo cholesterol, mnoho lidí si představí něco hrozného, co nám škodí. Není to tak úplně pravda.
Do těla přijímáme dva druhy tuků. Takzvané nasycené mastné kyseliny (obecně známé jako „škodlivý tuk“), ty přijímáme především z potravin živočišného původu, kokosového oleje a palmového oleje. Dalším tukem jsou nenasycené mastné kyseliny (ten „zdravý tuk“), který je součástí olivového oleje, ryb a ořechů. Tuky však naše tělo potřebuje pro správné fungování. Mangalica, ačkoliv je tučnější než běžná prasata, má zdravější tuk. Obsahuje totiž o 12 – 18 % méně nasycených mastných kyselin a o 8 – 10 % více nenasycených mastných kyselin než prasata, která se běžně prodávají.
U cholesterolu rozlišujeme také dva typy. Prvním je LDL (opět přezdívaný „zlý“) cholesterol, ten je důležitý regulovat stravou a pohybem, neboť příliš vysoká koncentrace vede ke kornatění cév a tepen, vznikají sraženiny a ty mohou vyústit až v infarkt či mozkovou příhodu. Tím druhým („dobrým“) typem je HDL cholesterol. Ten našemu tělu přispívá, neboť reguluje množství toho „zlého“ a tím i snižuje rizika, jež LDL cholesterol může způsobit. Jak již zde bylo psané, poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin je u mangalice pro nás příznivější, a proto i cholesterolu, který našemu zdraví prospívá, se nám do těla dostává více a škodlivého méně.
U mangalice trvá delší dobu, než se pořádně vykrmí. Obvykle trvá dva až tři roky, než vám ze selete vyroste dospělý jedinec vhodný na porážku. Potřebují volný výběh, kde by se mohli pořádně „rochnit“ a pást, a ačkoliv mají srst, která je v létě chrání před horkem a v zimě před
mrazy, v případě opravdu tuhé zimy, je potřeba jim zabezpečit prostředí, kde se mohou schovat a zahřát (například ze zbytku rostlin kukuřice udělat „podestýlku“).
>>Dozvědět se více o životě mangalice<<
Ono i na chuti je patrné, že se jedná o jiný druh vepřového masa. Kdybyste měli možnost ochutnat maso z mangalice, rozhodně neváhejte.
Pokud je dobře připravené, bude se vám krásně rozpadat na jazyku a nestane se, že by bylo vysušené.
U nás máme k dostání klobásky, špek a sádlo, které pro nás připravuje přímo certifikovaný chovatel toho plemene v Maďarsku. Právě z jeho znalostí o tomto praseti jsme čerpali informace, abychom i vás seznámili s (u nás v Česku) netradičním zvířetem.