Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Brynza by měla být 100% ovčí a z nepasterizovaného mléka, aby si zachovala co nejvíce prospěšných vlastností. Jako výhody u brynzy můžeme zmínit vysoký obsah přírodních probiotik (více, než třeba i v jogurtu) a regulace cholesterolu. Podle některých studií pravidelná konzumace brynzy napomáhá snižovat LDL (špatný cholesterol) a naopak zvyšuje HDL (dobrý cholesterol). U ovčí brynzy máme i 2krát až 3krát více vápníku nežli třeba u kravské.
Brynza je fermentovaný typ sýra, který pochází původem nejspíše z Rumunska. Na jaře je její chuť jemnější, v zimě naopak bývá výraznější až lehce zaštipující.
Bez této dobroty bychom si nemohli dopřát pravé slovenské brynzové halušky. Ale doporučujeme z ní vyzkoušet i nejrůznější pomazánky (například Šmirkas).
Žinčice je nápoj z ovčího mléka, který je velmi podobný kefíru. Vyrábí se jako vedlejší produkt při výrobě brynzy.
Podobně jako jiné kysané mléčné nápoje skrývá mnoho pozitiv. Obsahuje vysoké množství mikroorganismů, kteří pozitivně ovlivňují naší střevní mikroflóru, trávení a také imunitu.
Nemůžeme zapomenout ani na tradiční pařené sýry, jako jsou korbáčky a parenice, které jsou spojeny s pastevectvím v horských a podhorských oblastech. Jejich tradice sahá až do 19. století.
Vyrábí se tak, že se sýřenina napařuje zhruba při 75 °C, dokud z ní není plastická hmota, velmi podobná těstu.
Korbáčky se tvarují do špaget, které se smotávají do copánků. Parenice se zase tvarují do dlouhých stuh, jež se následně stáčejí do šneků nebo klubek. Oba sýry běžně uvidíte v uzené i přírodní variantě.
Slovenské sýry zakoupíte na našich prodejnách (seznam poboček ZDE), nebo, pokud spadáte do našeho rozvozového okruhu, vám je rádi přivezeme (bližší informace k rozvozu ZDE).