Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Vše začalo již v roce 1989, kdy bylo potřeba povzbudit krajinu. Snahu o šetrné zemědělství na území bývalého státního hospodářství ovlivňuje i v současnosti chod celé farmy. První bylo potřeba vrátit celé krajině přirozený vzhled a zdraví. Teprve až v roce 2010 se farma rozšířila i o masokombinát, který se specializuje na výrobu exkluzivních výrobků se šedého stepního skotu a buvola, kteří jsou chováni v národním parku.
„Tajemství naší jedinečnosti je v tom, že vše v našich ručně vyráběných výrobcích, od prvního stébla trávy spásané zvířaty až po poslední zrnko koření, pochází z čistého a zdravého prostředí. Tak můžeme zaručit, že v našich uzeninách, salámech i všech našich dalších produktech ucítíte chuť kvalitního masa.“
V Maďarsku populace plemene měla v roce 1911 více než 155 tisíc jedinců. Po válce se množství tohoto druhu výrazně snížilo a to až na číslo 7 000. V současné době se počet buvolů v Maďarsku pohybuje kolem 1 500 (z toho 300 buvolů spadá právě pod Szomorskou ekofarmu).
Předkem maďarského buvola domácího byl divoký buvol indický (Arni), který byl přiveden do Karpatské kotliny jako tažné zvíře. Největší rozšíření zapříčinila turecká tažení, jelikož Turci buvola využívali k přesunům děl.
Oproti stepnímu skotu je buvol nenáročným zvířetem. Jeho přirozeným prostředím jsou bažinaté oblasti, kde se pase rákosím a bahenní travinnou. A ačkoliv je jeho chůze velmi pomalá, rychlost běhu dokáže značně překvapit.
Díky své síle byl hojně využíván v zemědělství. V současné době se vyžívá spíše pro maso, které je chutné, i když více vláknité, a obsahuje více fosforu a železa, díky čemuž je červenější než běžné hovězí.
Dále se využívá jeho mléko. To obsahuje 5-8 % tuku (běžné kravské má 3,5 % tuku) a vyrábí se z něho především tradiční italská Mozzarella.
A opomenout nesmíme ani zpracování kůže, z níž se vyrábí kvalitní boty, bundy, kabelky a tašky.
Jemná paštika z buvolích jater, jejichž chuť je doplněna o červenou cibuli, černý pepř, nové koření a muškátový oříšek, vytváří na jazyku dokonalou harmonii. K této lahodě doporučujeme červené víno Kadarka, které je bohaté na chuť a vůni.
Marinovaná, vyuzená šunka z buvola je delikatesa, která nemá konkurenci. Tradiční sušená šunka udělá parádu na každém slavnostním stole a i ze zdánlivě obyčejného večera vykouzlí speciální okamžik. Doporučujeme k ní rovněž suché červené víno. A které jiné by se k tomuto pokrmu hodilo svou výjimečností více než stejně výjimečné výběrové víno Egri Bikavér Superior.
A samozřejmě nesmíme ani zde vynechat salámy z buvola. Doporučujeme salám v ušlechtilé plísni, který na první dojem může připomínat tradiční maďarský uherák, ten je však vyráběn z vepřového. A vyzdvihnout chceme i 100% salámy ze stepního skotu, kde při výrobě nebylo použito žádné vepřové. Tyto jedinečné delikatesy naleznete pouze na našem eshopu, či v našich kamenných prodejnách (v Praze, Hradci Králové a v Ústí nad Orlicí).
(Zdroj: https://szomordezso.eu)