Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Papriková pasta je vyrobena pouze z papriky (a sůl jako konzervant), gulášová pasta obsahuje papriku, sůl a další koření, čímž má pestřejší chuť.
Obě varianty lze použít při vaření guláše, fazolové polévky, zelňačky a mnoha dalších jídel.
Jedná se o namleté jedlé kaštany, které lze použít v mnoha pokrmech. Přírodní kaštanové pyré se používá do nejrůznějších nádivek. Slazené pyré (kde je navíc i cukr a rumové aroma) se hodí skvěle při přípravě dezertů, a to do nejrůznějších náplní, krémů či jen tak nastrouhat na zmrzlinový pohár.
Kaštany jsou podobné oříškům, ale neobsahují žádné alergeny.
Mangalice je druh maďarského prasete, které bylo vyšlechtěno speciálně pro tuk. Díky výkrmu, který probíhá na volném prostranství přírodní stravou a to po dobu až dvou let (nikoliv pár měsíců v kleci granulemi), přibývá pomaleji na váze, ale tím dostává jeho maso krásnou mramorovanou strukturu (díky tomu se označuje jako vepřové Kobe). Vyniká i složením tuku, které má příznivější než běžně chovaná prasata (má výrazně lepší poměr zdravého a škodlivého cholesterolu a také má vysoký obsah omega-3-mastných kyselin, čímž bývá jeho tuk srovnáván například s tukem ryb).
Mangalica špek (U300) je vysoký a často bývá prorostlý masem. Jedná se o produkt malého výrobce, který zastává tradiční metody uzení, což je znát ve vůni i chuti.
Slanina z mangalice (U223) je od velké firmy, tudíž i proces výroby tomu odpovídá. Uzený špek (U346) je také měkký jako z mangalice, ale je vyroben z běžně chovaných prasat, tudíž nemá takové klady jako mangalice.
Ačkoliv veškeré námi vezené klobásy jsou přímo z Maďarska a od maďarských výrobců, z Čabaje klobásy nevozíme. Ale ručíme, že se jedná o poctivé maďarské klobásy „čabajkového typu“.
Unicum je tradiční maďarský bylinný likér, jako u nás například Berechovka. Je vyroben ze 40 druhů bylin. Má nahořklou chuť a bývá podáván jako digestiv.
Brynza je připravovaná z nepasterizovaného mléka. Sýry v naší nabídce jsou vyráběné z pasterizovaného mléka a to z důvodu kvality daných mléčných produktů. Mléko prochází pasterizací, aby se zabránilo šíření nežádoucích mikroorganismů, které by mohly způsobit problémy. Pasterizace je tepelná úprava, ale neznamená to, že se mléko převařilo (bod varuje 100°C, pasterizace probíhá kolem 60°C na 30 minut, kolem 70-75°C 15-40 minut a nebo 85°C na pár vteřin).
Máme bezlepkové těstoviny z hrachu, červené čočky, cizrny anebo rýže, ty jsou zároveň i bezvaječné. Bezvaječné těstoviny (ovšem s lepkem) jsou následně všechny celozrnné.
Veškeré klobásy v naší nabídce jsou bezlepkové. Klobásy jsou připravované z masa, slaniny a koření. Žádný lepek v nich rozhodně nenajdete.
Bez laktózy sýry v současné době bohužel nabídnout nemůžeme. Pokud se však nejedná o alergii na laktózu, ale pouze intolerance na mléčnou bílkovinu, můžeme nabídnout sýry 100% kozí a nebo 100% ovčí.
Výrobce přímo na obalu neuvádí. Ale dle označení, které se v Maďarsku používá, pro kvalitu papriky, můžeme říci, že ASTA u této se pohybuje mezi 110-129. Jedná se o velmi kvalitní papriku z oblasti Kalocsa.
Již naše babičky vařily ve smaltu a moc dobře vědí, jak je to do kuchyně skvělý materiál. Z praktického hlediska je však důležité popřemýšlet, kde s kotlíkem budeme vařit. Nerezový kotlík je rozhodně odolnější. Pokud se nerez poškrábe, jedná se pouze o estetickou vadu. V případě, že se poškodí smaltovaná úprava, je nádobí dále nepoužitelné, jelikož by se do jídla mohly míchat nežádoucí látky.
Mangalice je druh prasete, který byl v minulosti velmi běžný na území dnešního Maďarska a Rakouska. Toto prase však málem vymřelo, jednak kvůli druhé světové válce, ale také kvůli změnám v potravinářském průmyslu, kdy začalo jít hlavně o maximalizace zisku a prasata, která rychle přibývala na váze a mohla tak jít dřív na porážku, byla žádanější než prase (Mangalice), které se chová 2 až 3 roky, než může jít na jatka.
Díky celému procesu výkrmu (který je složený z pastvy, kukuřice a jiných přírodních plodin) má zdravější složení tuku, cholesterolu než běžně chovaná prasata. Je bohaté na „dobrý cholesterol“, který na rozdíl od „zlého cholesterolu“ našemu tělu prospívá. Opominout nemůžeme ani obsah omega-3 mastných kyselin, který se svými hodnotami může srovnávat s rybami.
A samozřejmě musíme vyzdvihnout i chuť, která je prostě fantastická. Běžně na trhu bývá mangalice i 3krát dražší než „obyčejné“ vepřové.
Paprikový olej je zastudena lisovaný olej, který se hodí na dochucení salátů, krémových polévek a jiných pokrmů. Díky tomu, že neprošel tepelnou úpravou, si zachovává plno blahodárných látek, které v sobě paprika skrývá. Věděli jste, že paprika obsahuje více vitamínu C než třeba takový citrón? A to až trojnásobně!
Již od samého začátku vozíme nakládanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu se sladidlem, které je vhodné i pro diabetiky. A nyní jsme zařadili i spoustu sladkých pochutin, které také neobsahují přidaný cukr, ale jsou doslazované sladidly.
Dusitany/dusičnany se v uzeninách používají z důvodu bezpečnosti. Potraviny se tím zbaví nežádoucích mikroorganismů a zlepšují tak jejich trvanlivost a kvalitu.
Klobásy, kde dusičnany/dusitany nejsou (respektive v nich nalezneme pouze stopové množství) jsou například klobásy z mangalice, metrové klobásy a nebo Házi klobásy.