Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Paprika je nenáročný druh zeleniny, který je velmi bohatý na vitamín C a B, karoten, železo, draslík, vápník, fosfor a hořčík.
Původ papriky je z Jižní Ameriky, odkud se rozšířila severněji.
Do Evropy se pak přivezla díky mořeplavci, jehož jméno zná každý, Kryštof Kolumbus. Ten kromě papriček dovezl například i kukuřici, fazole či brambory.
Pálivá paprika našla ve střední Evropě (a nejen tam, ale po celém světě) velké zalíbení. Velmi snadno se pěstovala, a navíc se dala využít místo pepře, kterého v té době (15. – 16. století) bylo kvůli válkám (a omezenému cestování, obchodování) nedostatek. Tak vznikl i anglický název pro papriku pepper.
Kromě vitamínů a minerálů obsahuje paprika i další významnou látku. Tou je kapsaicin, který způsobuje pálivost. Pálivé chilli papričky se tak využívají na lepší trávení, zahřátí a při hubnutí, kdy ostrost snižuje chuť k jídlu.
Pálivost papriček se měří podle Scovilleovy stupnice (SHU), čím vyšší toto číslo je, tím palčivější plody jsou.
Běžná maďarská pálivá paprika se pohybuje na škále 1000 – 10 000 SHU, Habanero dosahuje 100 000 – 500 000 SHU a Trinidad Scorpion chilli (které naleznete i v našich extra pálivých pastách) se rozpínají 1 200 000 – 2 000 000 SHU.
TIP: Kapsaicin je dobře rozpustný v tucích. Pokud to tedy s papričkami přeženete, dejte si panáčka dobré slivovice. Ta vám ten žár pomůže zmírnit.
Z různých zdrojů se můžete dočíst spousty blahodárných účinku pálivých papriček.
My jsme vám vybrali jen některé z nich. (Chilli rozhodně nenahradí léky, ale může napomoci při prevenci.)
Napomáhá hubnutí
Protirakovinné účinky
Zvýšení imunity
Boj s cholesterolem
Boj s cukrovkou
Kapsaicin se též používá do hřejivých mastí a tinktur.
S chilli by se to však nemělo přehánět a obzvláště lidé s citlivým žaludkem by si měli dávat pozor.