Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Druhy mangalice
Rozlišujeme 5 druhů mangalice - světlá/ blond (szöke), černá (fekete), červená (vörös), vlaštovčí/ světlobřichá (fecskehasú) a divoká (vadas). Mangalica byla vyšlechtěna na území dnešního Maďarska a vznikla křížením bakoňského prasete, srbským prasetem šumadinka a divokým prasetem evropským.
Mangalice černá byla nejodolnější vůči chorobám, ale zároveň měla nejhorší reprodukční schopnosti, proto tento druh vyhynul. Křížením černé a světlé však vznikla vlaštovčí, která právě spolu se světlou a červenou jsou současně chované druhy.
Mangalice nejsou prasata vhodná pro velkochovy a už vůbec ne v malých prostorách.
Prasata mangalice žijí až třikrát déle než běžná plemena než jsou vhodná na porážku. Kvalitní maso červené barvy s jemným mramorováním, jenž je tvořeno jemným tukem, je však odměnou, pro kterou se vyplatí čekat.
Typické znaky mangalice
Znaky mangalice, podle kterých ji poznáte jsou středně dlouhá hlava s ušima, jenž směřují vpřed (obzvláště ve vyšším věku). Řasy, rypák, kopyta a struky jsou vždy černé, stejně jako špička ocásku.
Srst bývá zbarvená od plavé až po tmavou a mívá kudrnatou texturu. Selata jsou běžně pruhovaná.
Chov mangalic a jejich tuk
K chovu i jejich tuku jsme již články psali, ale zastávám názoru, že informací není nikdy příliš a opakování je matka moudrosti.
Takže mangalice jsou poměrně divoká prasata a proto potřebují výběh, v němž by se pásla (a rochnila v bahně). Díky pohybu, který jim je takto dopřát, přibývají pomaleji na váze. Tuk má však tímto možnost dostat se i mezi svaly a způsobit kýžené mramorování. Pro více informací, bych vás ráda odkázala na náš starší článek >> Mangalice, Kobe mezi vepřovým <<
Co se týče tuku, tak mangalice má příznivější složení tuku, než běžná prasata. Jeho tuk je tak kvalitní, že můžeme narazit na články, kde ho srovnávají s tukem ryb. A pokud vás zajímá, jak to je s tím cholesterolem, tak doporučuji tento článek >> Znáte mangalici? Proč se její tuk řadí mezi zdravý? <<
Iberské prase
Podobně jako mangalica, i iberské prase má hustou černou srst. Zatímco mangalice připomíná trochu ovci, iberské prase spíše divočáka. Místo původu tohoto plemene je Pyrenejský poloostrov (Iberian peninsula). Velké problémy nastaly v roce 1960, kdy se rozšířila africká prasečí chřipka a tento druh to zasáhlo.
U iberského prasete je nutné dávat pozor na kvalitu. Španělské šunky, uzené kýty a slaniny z iberského prasete jsou pojem, ale rozhodně není ibérico jako ibérico.
Tradičně se tato prasata chovala na volném ranči v dubovém lese, kde se pásla a živila se žaludy. Dnes naleznete farmy, kde jsou prasata zavřena a vykrmují se granulemi.
A jak se říká "jste to, co jíte", zde to není výjimkou. Podle různých článků se můžete dočíst, že iberské prase z volného ranče, má zdravější tuk a látky, které se podobají olivovému oleji. Pokud je iberské prase v zavřeném chovu a žere granule a obiloviny, nejsou znát na kvalitě téměř žádné rozdíly s běžnými prasaty.