Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Ačkoliv je většina zásluh za těstoviny připisována hlavně Itálii, někteří se dohadují, zdali by nemohly počátky těstovin pocházet spíše z Egypta či Číny.
Díky jednoduchým surovinám jako jsou mouka, voda a vejce, vznikaly těstoviny napříč historií v různých zemích. Především jako jídlo pro obyčejné (chudé) lidi. První záznamy o těstovinách se pravděpodobně vedou již ze 4. století před naším letopočtem.
Již kolem 10. století se těstoviny sušily, aby se daly dobře skladovat (popřípadě, aby byly jednodušší na přepravu).
Tvary těstovin
Ve světě se můžeme setkat s více než 350 druhy (tvary) těstovin. K největšímu rozšíření výroby těstovin došlo během průmyslové revoluce, která zjednodušila díky strojům proces výroby. Velmi oblíbené přílohové těstoviny patří špagety, farfalle (mašle), fettuccine, lasagne, penne a do polévky pak preferujeme vlasové nudle, alfabetti (písmenka), stelline (prstýnky).
Jaké je tedy to kouzlo?
Jedná se o tak jednoduché jídlo, že ho zvládne uvařit každý. K těstovinám se skvěle hodí jednoduchá omáčka nebo pesto a sýr a hned máte fantazii na talíři. Hlavně k těm ochuceným těstovinám, které samy o sobě mají v sobě již koření či zeleninu (třeba chilli, houby, kurkumu, bazalku), se obzvláště hodí spíše jemnější omáčky.
Pro Maďarsko je charakteristická tarhoňa (tarhonya). V česku tento typ používáme spíše jako drobení do polévky, ale v Maďarsku je to typická příloha, třeba k perkeltu. Tarhonya se připravuje obdobně jako rýže.
Těstovinové trendy
Nezáleží na tom, zdali byly těstoviny vyrobeny Italem či je připravila vaše babička z Krkonoš. U těstovin (tak jako snad u každého pokrmu) závisí vše hlavně na použitých surovinách a na péči, která jim při výrobě byla věnovaná. Jiné vlastnosti budou mít těstoviny, kde jsou použita čerstvá vejce, sušený vaječný prášek, či jsou bezvaječné.
V obchodech také můžete objevit kromě klasických pšeničných těstovin i z jiných druhů mouky, jako jsou žitné, špaldové, ovesné či bezlepkové (hrachové, čočkové, cizrnové a rýžové).
Recepty
žampióny
šlehačka
libečkové pesto
vejce
sůl
pepř
hladkolistá petržel
Žampióny na víně s barevnými nudlemi
Cibule
Mrkev
Hladkolistá petržel
Žampióny
Bobkový list
Sůl
Pepř
Cukr (krystal)