Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Kotlina na sobě nemá vrstvu žáruvzdorné barvy, tudíž se barva postupně bude během používání odlupovat. Pokud ji tímto nátěrem ošetříte, nebude tak rychle podléhat korozi a prodloužíte tím její životnost.
Smalt je povrchová úprava litin a plechů, která zabraňuje korozi. Smaltované nádobí se používalo už v dobách našich babiček, kdy bylo velmi oblíbené a v Česku dosti běžné.
Problémem smaltu je mechanické poničení. Smalt je citlivý na poškrábání, tudíž by se při jeho čištění neměly používat hrubé čistící prostředky (jako je třeba čistící pasta nebo písek), drátěnky ani drátěné kartáče. V případě, že se vám začne povrch smaltovaného nádobí odlupovat, přestaňte ho používat, neboť může začít docházet k uvolňování nežádoucích látek do jídla.
Výhodami smaltu jsou dobrá vodivost tepla, odolnost a snadná údržba.
Tip: Doporučujeme po použití nalít do kotlíku vodu a nechat projít varem, velké množství nečistot se tak odmočí a kotlík se snáze umyje.
Nerezový kotlík je o něco odolnější než smalt. Při používání nerezu nevadí ani potlučení ani poškrábání, jedná se pouze o estetickou vadu.
Nicméně, co se týče čištění, je smalt o něco jednodušší na údržbu. Ale pokud nepoužijete prudký oheň, jídlo se vám nebude připékat na stěny kotlíku.
Jelikož se jedná o ruční práci (nikoliv o strojní), dřevěné výrobky se mohou lišit velikostí, zaoblením a pod.
Před prvním použitím potřete rovnoměrně celý povrch jedlým tukem (olejem, sádlem), tím dojde k ošetření dřeva a při následném používání vám nebude při kontaktu s vodou praskat.
Tento výrobek není určen pro mytí v myčce ani k namáčení. Doporučujeme jen otřít mokrým hadříkem (popřípadě s neutrálním čističem).
Tip: Dřevěné výrobky jsou tradiční a estetické. Aby si svůj vzhled udržely, co nejdéle, doporučujeme o ně dbát i během stolování. Mastné pokrmy nepokládejte přímo na dřevěný povrch, ale použijte alobal či jiný nepropustný materiál, popřípadě lze využít i list salátu či zelí. Tímto je možné prodloužit životnost dřevěných táců a prkýnek.
Litinové kleště se používají k opékání především slaniny, ale určitě si v nich můžete vypéct i kousek salámu či klobásky.
Kleště rozpalte pořádně nad ohněm, poté je vyjměte a vložte do nich plátek slaniny (salámu). Otvorem nechte vytéct vypečený tuk na kousek chleba a vyškvařenou uzeninu položte navrch. Na chleba můžete natřít brynzu, osolit a posypat jarní cibulkou. K takovému pokrmu doporučujeme panáčka dobré slivovičky.