Doprava ZDARMA od 1500,- Kč
bližší informace k dopravě naleznete ZDE
Aszú (Tokajský výběr) víno je typem botrytizovaného vína. Pro tato vína jsou charakteristické bobule, které byly napadeny ušlechtilou plísní Botrytis Cinerea, jež za určitých podmínek napadá plody vinné révy. Její příčinou pak dochází k dehydrataci hroznů a následné koncentraci cukrů a chuti.
Čím více puten (puttonyos), nádob naplněných cibébami, bylo při výrobě vína použito, tím sladší a luxusnější nápoj.
Botrytizované bobule (cibéby) připomínají rozinky, ale nejedná se rozinky. Tato vína bývají často mylně zaměňována i s ledovými víny.
Cibébami se kromě tokajské oblasti (Slovensko, Maďarsko) může pyšnit i Rakousko, Německo a Francie, ale Aszú vína se vyrábí pouze v Tokaji.
Plísni se dobře daří ve vlhkém prostředí (v povodí řek) a na určitých odrůdách jako jsou třeba Furmint a Žlutý muškát.
Za Aszú vděčíme Zsuzsanne Lórántffy, která byla manželkou knížete Györgyho Rákoczi I. (přelom 16. a 17. století), a správci jejich vinic Lászlovi Maté Szepsi, jenž odložili sklizeň kvůli válkám.
Když se ke sklizni dostali, hrozny byly již napadeny plísní. I přesto se rozhodli bobule zpracovat. Tak vznikla Aszú vína.
Ačkoliv byl Szepsi první, kdo vyrobil Aszú víno, nemusel být nutně objevitelem botrytizovaného vína, neboť podle jiných informací je tato technika možná původem z Balkánu.
Pokud byste někdy chtěli ochutnat to nejčistší, co tokajská oblast může nabídnout, pak je to rozhodně Esence.
Tokajská esence se vyrábí z Aszú bobulí, tedy z výběrových cibéb. Svou konzistencí připomíná spíše sirup nebo med než-li víno a obsahuje od 450 g zbytkového cukru až klidně po 700 g na litr nápoje.
Hodnota alkoholu nepřesahuje 5 %.