Doprava ZDARMA od 1500,- Kč

bližší informace k dopravě naleznete ZDE

Jaká paprika je ta nejlepší? A jsou při vaření i jiné možnosti?

Maďarská mletá paprika

Jakožto prodavačka často slýchám dotazy týkající se kvality papriky. Zákazníky zajímá, jakou papriku mají vybrat, aby při určité ceně byla i adekvátní kvalita. Kritéria, která však při výběru kvalitního produktu hrají roli jsou hlavně barvivost a vůně.

 
Maďarská paprika
V našich prodejnách naleznete maďarskou papriku, a i když se obecně tvrdí, že maďarská paprika patří mezi nejlepší, není paprika jako paprika.
Na počátku působení na trhu jsme i my měli problém nalézt takovou papriku, která by splňovala naše požadavky. U níž bychom si řekli: „Ano! To je ta paprika, kterou můžeme nabídnout zákazníkům a vědět, že je výborná.“ A to jsme vybírali opravdu jen mezi paprikami na maďarském trhu.
Po dlouhém pátrání, kdy jsme kupovali nejrůznější balíčky mleté papriky, jsme objevili firmu Chilli Trade, která pro nás byla nesrovnatelná s jinými.
 

Vařit s mletou paprikou, nebo použít pastu?

Na rozdíl od Maďarů, Češi příliš pasty a krémy nevyužívají, což je však škoda. Jestli jste vařili třeba guláš, tak víte, že jakmile přidáte mletou papriku, musíte si dávat pozor, aby se vám nepřipálila a jídlo vám následně nezhořklo.

gulášová pasta

U pasty či krému něco takového nehrozí, tudíž vaření s nimi zvládne v podstatě každý, a na hotovém jídle nepoznáte rozdíl ani v barvě ani v chuti.
Snad jediná věc, na kterou byste si měli u nich dát pozor je sůl. Doma, když používáme právě pasty a krémy (ten pálivý u nás v lednici nesmí chybět), nepřidáváme do jídla tolik soli.papriková pasta
Rozdíl mezi pastou a krémem je pouze v hustotě a obsahu soli. Pasta je čistě protlaková (připomíná kečup), krémy jsou dělané z celých paprik, proto v nich naleznete i zrníčka.
 

Uzená paprika, paprika ochucená kouřem

 

 

Uzená či neuzená paprika?

Další otázku, kterou zákazníci často pokládají je, zdali použít uzenou či obyčejnou mletou papriku. Obecně platí, že uzená paprika patří spíše do klobás, do marinády na maso nebo do guláše, prostě do jídel, která jsou nějak spojena s ohněm (uzení, vaření v kotlíku, grilování). Neuzenou papriku můžete dát do kteréhokoliv jídla.
Byla u nás však i zákaznice, která říkala, že kdyby bylo na ní, dává do jídla jen uzenou papriku, ale jelikož uzená paprika ochutí jídlo trochu jinak, kvůli rodině používá převážně tu klasickou bez příchuti kouře.

Gulášové koření, směs do guláše

 

A co gulášové koření?

Jestli koupíte do guláše mletou papriku nebo přímo gulášové koření je čistě na vás. V našem gulášovém koření se nachází ta samá mletá paprika, kterou můžete koupit samostatně, gulášové koření ale navíc obsahuje i mletou, sušenou zeleninu, která se do maďarského guláše běžně používá.
Samozřejmě gulášové koření nemusíte využívat pouze při vaření guláše, ale i třeba do fazolové či zelné polévky nebo při marinování masa.
 

Erös Pista, paprikový krémKolik pálivého koření můžeme dát do jídla, aby to nepálilo moc?

Mnoho zákazníků nám pokládá úsměvnou otázku, která se týká toho, kolik pálivého paprikového krému mají dát do jídla, aby jídlo bylo tak akorát pálivé.
I když existuje stupnice pálivosti, ne každý se v tom orientuje a jelikož každý pálivost vnímá jinak a je na ostrá jídla jinak citlivý, těžko se určuje, co pálí „málo“ a co pálí „už moc“.
Pokud tedy vaříte pro více lidí, a nevíte, jak kdo má rád pálivé, uvařte jídlo nepálivé (nebo jen opravdu lehce pikantní) a při servírování postavte na stůl skleničku pálivého krému, takže každý bude mít možnost „opálit“ si jídlo dle chuti a vy se nemusíte bát, že to s pálivou paprikou moc přeženete.