Co je to smalt a jaké jsou jeho vlastnosti?
Smalt je povrchová úprava litin a plechů, která zabraňuje korozi. Smaltované nádobí se používalo už v dobách našich babiček, kdy bylo velmi oblíbené a v Česku dosti běžné.
Problémem smaltu je mechanické poničení. Smalt je citlivý na poškrábání, tudíž by se při jeho čištění neměly používat hrubé čistící prostředky (jako je třeba čistící pasta nebo písek), drátěnky ani drátěné kartáče. V případě, že se vám začne povrch smaltovaného nádobí odlupovat, přestaňte ho používat, neboť může začít docházet k uvolňování nežádoucích látek do jídla.
Výhodami smaltu jsou dobrá vodivost tepla, odolnost a snadná údržba. Cena smaltovaného kotlíku, je vzhledem ke kvalitě, více než dobrá.
Porovnání smaltovaného a nerezového kotlíku
Oba kotlíky jsou nezávadné v potravinářském využití, tudíž se nemusíte bát v nich vařit.
Smaltovaný kotlík je velmi odolný (je však důležité mít na paměti, že se nesmí poškrábat ani potlouct), tudíž, pokud vám povrch nezačne praskat a sloupávat, vydrží vám velmi dlouho.
Nerezový kotlík je o něco odolnější než smalt. Při používání nerezu nevadí ani potlučení ani poškrábání.
Nicméně, co se týče čištění, je smalt o něco jednodušší na údržbu. Pokud nepoužijete prudký oheň, jídlo se vám nebude připékat na stěny kotlíku.
Před prvním použití kotlíku doporučujeme umýt neutrálním čistícím prostředkem. Po dovaření doporučujeme do prázdného kotlíku nalít vodu a nechat ji, aby prošla varem, tím se vám hrubé nečistoty odmočí a následné mytí bude snazší. Čím více budete čištění odkládat, tím hůře půjde nečistota pryč.
Který kotlík tedy vybrat?
Oba kotlíky jsou z velmi kvalitního materiálu. Co se týče ceny, je smalt oproti nerezu o něco levnější, což i při výběru může hrát svou roli. Dalšími kritérii budou údržba (o níž jsme se již bavili) a vzhled.
Pokud se bojíte, že v podmínkách, v nichž plánujete kotlík využívat, může dojít snadno k mechanickému poničení, zvolte raději nerezový, u něhož potlučení či poškrábání nemá závadné účinky. Tudíž nerezový kotlík je na čundr a jiné outdoorové pobyty jako dělaný.
Jinak nezapomínejte, že nejlépe se vaří v tom, co vám dělá radost. Mnoho zákazníků, kteří se rozhodnou právě pro ten smaltovaný, má jako hlavní důvod právě vzhled a „tradiční materiál“. Smaltovaný kotlík, jelikož je matně černý, v nich evokuje více přírodu než lesklý nerez. Pokud navíc u nás kupujete i trojnožku, kotlinu či ohniště, myslete na to, že veškeré toto příslušenství máme k dostání pouze v černé barvě, tudíž, pokud vše chcete mít barevně sladěné, kotlík berte smaltovaný.